Vin

  Om våra viner

  Alla viner som serveras på Mölle Krukmakeri är så kallade naturviner.
  Det finns inte någon officiell definition på vad ett naturvin är men för oss betyder det att:

  Druvorna är ekologiskt odlade utan några bekämpningsmedel
  Druvorna skördas för hand
  Vinerna jäser med den naturliga jästen från druvornas skal.
  Inga andra tillsatser i produktionen förutom små mängder svavel.
  Lagring på neutrala kärl som stora ekfat, betong, stål eller glas.

  Detta är det traditionella sättet att göra vin på, ett gediget hantverk där druvan, årgången och vinets ursprung får maximalt uttryck. Vinerna görs framförallt i vingården.

  Att arbeta utan kemikalier kräver att vinbonden arbetar nära sina vinrankor och har full koll på vad som händer där. Genom noggrant arbete i vingården får producenten bra druvor att arbeta med och behöver inte använda några tillsatser i vinkällaren.

  I de flesta av våra viner tillsätts små mängder svavel för att de ska tåla att transporteras. Några av vinerna är dock gjorda utan denna tillsats. Samtliga viner buteljeras utan filtrering vilket gör att det kan finnas en del fällning och grumlighet i flaskan vilket är ett kvalitetsecken.

  Varje butelj är en unik individ med alldeles egna former och smaker. Alltså inga kooperativ där olika gårdar blandas och inga industriellt framtagna systembolagsviner, levererade i tankbåtar till världens största statliga enkelriktade överförmyndarmonopol. Nej tack!

  Krukmakeri

  Vid foten av kullaberg, i byn Mölle, ligger sedan 1997 krukmakeriet som står för det irrationella, långsamma och kanske något motsträviga. Ty i dessa tider när svensk industri fått för sig att den enda möjliga vägen är att producera mest möjligt, billigast möjligt och helst på andra sidan planeten, strävar vi envetet åt motsatta hållet.

  Läs mer

  Instagram @mollekrukmakeri

  Webbplats www.mollekrukmakeri.se använder cookies. Mer information.