NEAPOLITANSK PIZZA

    En gammal dröm har för oss på krukan varit att få igång en helårsöppen krog i Mölle, alltså även på kvällarna, att få livet och pulsen att vända åter! Knasigt. I glesbygd? Jamen det vet ju alla att man behöver en bar, ett vattenhål, ett socialt skyddsrum, ett ställe att bryta  det elektroniska responsberoendet på, ja men man behöver ju egentligen en Dansk Bodega! Men tyvärr sätter den svenska lagstiftningen käppar i hjulet för just en härlig inrökt sunkig bodega. Så vi fastnade för ett uråldrigt koncept från Neapel. Man kan säga att allting handlar om enkelhet, extra superiore råvaror och väldigt hög temperatur. Det hela är egentligen all modern pizzas urmoder och består i sin alldeles fantastiska enkelhet av en deg gjord på ett speciellt proteinrikt extrem finmalt tipo00 italienskt mjöl(som tål höga temperaturer)och som inte volymjäses utan bryts ned och om enzymatiskt till en deg som blir lätt som en fjäder i magen och klar som kristall i smaklökarna! Därtill en tomatsås gjord på tomater som vuxit på vulkanisk jord och riktig krämig mozarella gjord på buffelmjölk. Detta gräddas under blott 60 sekunder i 480°c och sen är det klart! När underverket kommer ut (utan att ha självantänt) ur ugnen ringlar man en riktigt god olivolja över och tillsätter basilikablad. Och där står då en margherita. 1843 beskrev Alexandre Dumas olika sorters pizzafyllningar och gjorde sig känd i Neapel för att han alltid envisades med att sitta på det bord som var närmst ugnen, detta för att försäkra sig om att pizzan inte skulle hinna kallna.Värmen är extremt viktig i detta spektakel förstår ni.  

    För att hedra drottning Margherita av Savojen, skapade kocken Raffaele Esposito i juni 1889 "Pizza Margherita", en pizza garnerad med tomater, mozzarellaost och basilika, något som skulle representera färgerna i Italiens flagga. Utifrån denna italienfärgade pizza bygger vi sedan andra pizzor som tex crudo med parmaskinka, äkta parmesan, rucola och honugnsrostade valnötter. Vi har 7-10 olika pizzor över året och inte en enda innehåller någonting från Ica:)

    Den Neapolitanska högbrända pizzanär ett litet matunderverk, vacker, enkel och otroligt komplicerad och komplex. Och så  har den faktiskt ingenting annat än formen och namnet  gemensamt med den typen av pizzor som vi är vana vid här i norden, nä det är liksom en helt annan maträtt. Kanske ska det sägas att en kväll på krukan innehåller annat än pizza napoletana , apertivo, antipasti, vino y birra, grappa, caffe, godsaker och förstås massor med musik. Most welcome!

    Välkomna till cyberbokningen! Dagtid bokar du för vår lunch-a-la-carte-meny och/eller cafè men klockan 17.00 byter vi skepnad och börjar dänga Pizza Napoletana . Alltså ett totalt menyskifte men mer om detta under "MAT" på hemsidan. Om det verkar vara fullbokat kan du alltid ringa på 042-347991 så kan vi nästan alltid klämma in er. Vi har nämligen ett antal bord som är reserverade för drop-in. Observera att vår lilla restaurang har "högt i tak" men den är i övrigt lika trång som en bodega i Caracas, och ungefär lika tyst o lugn.

    Krukmakeri

    Vid foten av kullaberg, i byn Mölle, ligger sedan 1997 krukmakeriet som står för det irrationella, långsamma och kanske något motsträviga. Ty i dessa tider när svensk industri fått för sig att den enda möjliga vägen är att producera mest möjligt, billigast möjligt och helst på andra sidan planeten, strävar vi envetet åt motsatta hållet.

    Läs mer

    Instagram

      Webbplats www.mollekrukmakeri.se använder cookies. Mer information.